Naszą misją jest szerzenie wiedzy o zdrowym żywieniu i świadomym życiu, wspieramy ciekawe inicjatywy kulturalne i trzymamy kciuki za rozwój naszego miasta oraz coraz większą otwartość jego mieszkańców na nowe. Wierzymy, że warto! Dlatego też wsparłyśmy świetną inicjatywę MOKSiR Chrzanów - SMACZNA SZTUKA, gdzie miałyśmy okazję zaprezentować, wraz z Patrycją Pędziwilk, kilka wegańskich potraw, opowiedzieć o zdrowej diecie i poprowadzić konkurs kulinarny.

Impreza odbyła się 19 marca od godz 17.00 do 00.00. Istny maraton! Widzowie mogli obejrzeć trzy filmy oraz skosztować przysmaków serwowanych przez lokalne restauracje Platan i Pod Kotłem. W programie imprezy przewidziano również porady dietetyków, badania zawartości tkanki tłuszczowej oraz pomiar poziomu cukru we krwi, dzięki Regionalnemu Stowarzyszeniu Diabetyków w Chrzanowie.

Na początek widzowie obejrzeli premierowo film dokumentalny "Cały ten cukier", który obala mity o dietach, cukrze, tłuszczu i "zdrowym" odżywianiu. Po filmie kinomaniacy udali się na przerwę kawową, a na niej powitały ich kulinarne niespodzianki, m.in. nasze wegańskie przysmaki – roladki, zielone babeczki, czekolada, hummusy, ostre koreczki oraz przebój wieczoru – smalczyk wegański.  

O 19.30 rozpoczął się kolejny seans – tym razem zabawny i pozytywny "Szef" reżyserii Jona Favreau. Po jego zakończeniu ochotnicy stanęli do konkursu wiedzy kulinarnej, który poprowadziłyśmy. Pytania okazały się na tyle proste, a wiedza uczestników szeroka, że uczestnicy poradzili sobie bez podpowiedzi. Do wygrania były zestawy płyt DVD z filmami oraz bony zniżkowe na kolację w restauracji Platan. Odbył się też drugi konkurs, w którym nagrodę ufundował dietetyk sportowy.

Na zakończenie pełnego atracji wieczoru wyemitowano dramat "Smak curry" reżyserii Ritesha Batra. O północy zakończono imprezę, a widzowie przepełnieni nową wiedzą, posileni smacznymi przekąskami i ucztą kinomana, zadowoleni opuścili Smaczną Sztukę.

Dla nas był to wspaniale spędzony czas! Jak zawsze była to okazja do poznania nowych osób, ale także zaciekawienia innych prostą, smaczną i zdrową kuchnią. Było sympatycznie i inspirująco!  Mamy nadzieję na współpracę przy kolejnych interesujących wydarzeniach w Chrzanowie.


P.S. Dla wszystkich ciekawych smakoszy – przepis na SMALCZYK WEGAŃSKI

• 2 cebule (biała/czerwona)
• 1 duże jabłko
• 2 ząbki czosnku 
• 200 g tłuszczu kokosowego

KROK PO KROKU:

1. Cebule kroję w drobną kostkę i szklę na 2-3 łyżkach tłuszczu kokosowego. Smażę kolejne 5-10 minut, aż cebula się zezłości, powinna być rumiana, ale nie przypalona. Po kilku minutach dodaję obrane ze skórki i pokrojone w podobnej wielkości kosteczkę jabłko i smażę ponownie kilka minut mieszając, aby jabłko nie przywarło do patelni.
2. Wyłączam gaz i dodaję pozostałą część tłuszczu kokosowego oraz rozdrobniony czosnek. Czekam kilka minut aż stanie się letni i przekładam do słoików. Podaję tak jak każdy smalec, z solą lub ogórkiem kiszonym.

A do kanapki ze smalczykiem reportaż z wydarzenia autorstwa Chrzanowskiej Telewizji Lokalnej: